Харчування на круїзних лайнерах
Найчастіше питання, яке задають нам клієнти, що збираються в круїз вперше — а на кораблях годують? Відповідь — ТАК, завжди, без винятків, на будь-якому кораблі будь-якої круїзної компанії, з раннього ранку до пізнього вечора, у кількох ресторанах, і годують дуже смачно. Смачно — це означає, що в більшості випадків якість і вибір страв будуть набагато кращими і більшими, ніж у готелях п’ять зірок у Туреччині чи Єгипті, звичних нашим туристам.
Для гостей круїзних лайнерів є вибір із чотирьох варіантів живлення:
— замовити в каюту — це красиво, найчастіше безкоштовно (хоча деякі беруть по 5 доларів за доставку), але вибір буде обмежений бургерами, піцою та пастою. 60~/62~
Втім, залежно від круїзної компанії, вибір каютного меню дуже відрізняється, у Cunard, наприклад, можна безкоштовно замовити і салати, і пасти, і навіть стейки. У круїзних компаній класу преміум і люкс часто можна замовити повноцінну вечерю на балконі (balcony dining), дуже красиво і романтично.
— шведський стіл — на більшості кораблів ресторан зі шведським столом працює і на сніданок, і на обід, і на вечерю, <причому є кухні різних країн — італійська, азіатська, стійка салатів, американська (що цікаво, до неї зазвичай найбільша черга бургери в крові у американців)
— безкоштовні ресторани a la carte — це вже офіціанти, скатертини, меню, в шортах не увійдеш. Меню складається із двох позицій — страви дня, що змінюються щодня, і постійно присутні (салат цезар, паста карбонару, смажений лосось та ін.). Вибір не занадто великий — зазвичай це по 3-5 стартерів, супів, салатів та основних страв, і звичайно ж десерти. Але так як меню складаються кухарями зі знаменитих ресторанів у Франції, Італії або США, то все дуже смачно і різноманітно.
— платні ресторани a la carte — найвище задоволення від їжі — кращий сервіс, кращий посуд (Versace, Bvlgari та ін.), краща їжа — лобстери і фуа гра, дорога риба та справжні стейки — все залежить від того, страви яких кухонь подають у конкретному ресторані — часто на великих кораблях таких ресторанів кілька — французькі, італійські, бразильські шураскарії, азіатські теппаньякі, японські суші, стейк-хаузи — за тиждень все й не оминути. Всі вони вимагають попередньої резервації та беруть плату за вхід — від 10 до 25 доларів на людину (бувають і по 69 доларів), але вони того варті!
Часто круїзні компанії пропонують пакети з кількох відвідувань платних ресторанів з відчутною знижкою, їх можна купити ще до початку круїзу, або іноді на борту в перші дні круїзу.